10 GODE RÅD NÅR DU SKAL VÆLGE ALARM I HJEMMET
1. Gør op med dig selv, hvad formålet skal være
Der er forskellige motiver for at købe eller leje en alarm. Overordnet set ønsker alle, der anskaffer sig en alarm at undgå indbrud. Men hvor nogle ønsker selv at håndtere situationen, hvis alarmen udløses, ønsker andre at få en vagt tilkaldt. Dette har indflydelse på dit valg af alarmanlæg, om anlægget skal være tilkoblet en vagtcentral eller ej og om der skal tilkaldes vagt eller ej ved alarm.
2. Få rådgivning før du anskaffer alarm
Sørg altid for at få den fornødne rådgivning før du anskaffer dig alarm. Rådgivning kan være forskellen på, om du får et anlæg, der virker eller ej – og om du får den rigtige løsning. Der kan købes mange forskellige systemer og anlæg på nettet og i byggemarkeder m.v., men ikke alle er lige effektive. Husk på, at det du reelt anskaffer dig er tryghed – derfor sørg for at få den rigtige rådgivning.
3. Betjeningspanel og central skal være adskilte
Der findes en del billige løsninger, hvor central, betjening og sirene er monteret i samme kasse. Herved øger man risikoen for, at en indbrudstyv blot ved at begå hærværk på anlægget kan forhindre anlægget i at sende alarmsignaler. Hvis betjeningspanel og central er adskilt, vil alarmsignal blive sendt, også selv om tyven ødelægger det synlige betjeningspanel.
4. Hvem skal kunne betjene alarmen
Har man børn, som kommer alene hjem fra skole er en løsning med nøglebrikker en god ide. Alarmen kan til og frakobles blot ved berøring med en nøglebrik og barnet skal ikke huske på en kode. Nøglebrikker kan også med fordel bruges, hvor andre skal kunne komme ind, når man ikke selv er hjemme – f.eks. rengøringshjælp.
5. Er der husdyr i hjemmet
Har man hund eller kat skal man have specielle detektorer, som ikke giver alarm, når dyrene bevæger sig rundt i hjemmet.
6. Vagtcentral eller SMS
Ved opkobling til vagtcentral opnår du vished for, at der altid er nogen, der reagerer på en alarm. Er man tilkoblet vagtcentral bliver man kontaktet ved alarmopkald. så kan man i fællesskab bestemme, om man selv ønsker at reagere, en vagt skal sendes ud – eller politiet skal underrettes. Det giver samtidig mulighed for at afblæse en falsk alarm, når dette er tilfældet.
Ved brug af SMS har man ingen sikkerhed for, at SMS meddelelsen rent faktisk bliver læst – og hvem skal gøre noget... Få ikke tilkaldt 4 naboer med SMS, fordi man har lavet en fejlalarm.
7. Husk at alarmskilte fortæller, hvilken alarm du har
En væsentlig del af alarmens præventive virkning er skiltning i vinduer og på døre. Skiltene fortæller en potentiel tyv, at huset er sikret ved alarm. Men skiltene fortæller også, om alarmen er koblet op på en vagtcentral eller ej. Ved alarmanlæg opkoblet til vagtcentral står tlf.nr. til vagtcentralen og alarmfirmaet påført skiltet. Er alarmanlægget med SMS står kun anført alarmfirmaet. Og har du selv købt en alarm i et lokalt byggemarked eller på nettet, står der ingen telefonnumre anført. Det ved mange tyve godt.
8. Glem ikke bilen og garagen
Når vi tænker alarm tænker vi som regel vores hus eller lejlighed. Men mange glemmer bil og garage eller værksted. Alle disse kan hver især udgøre store værdier. Der findes detektorer, som kan dække garagen, værkstedet og bilen, når den er parkeret derhjemme – koblet op på husets alarmanlæg.
9. Vil du have endnu mere glæde af dit alarmanlæg
Når du skal vælge alarmanlæg skal du overveje, om anlægget skal kunne mere end blot sende alarm ved indbrud. Mange anlæg har mulighed for tilkobling af brand-, gas- og vandalarmer. Du kan også fjernstyre varmen i dit sommerhus via en alarm. Mulighederne er mange, ved valg af det rigtige anlæg.
10. Hvis du anskaffer et anlæg – så brug det
Gør det til en vane fra start, at anlægget bruges efter hensigten – af alle i husstanden. Især skal man være opmærksom, hvis man har fået rabat på sine forsikringer, fordi man har fået installeret alarm. Får man indbrud uden at have slået alarmen til, vælger nogle selskaber at reducere dækningen. Det er en træls bet at få oven i indbruddet.
Det er også en god ide...
Det er også en god ide at få en nøgleboks med kode, som kan monteres udenfor huset. Hermed er der adgang til nøgler, hvis en vagt skal kunne komme ind, eller hvis børnene har glemt nøglen, når de kommer hjem fra skolen. Nøgleboksen er indbrudssikker og kan sidde skjult i garagen, redskabsrummet – eller i et diskret hjørne bag huset.
Det er også en god ide at få tjekket om husets eksisterende låse er af en god kvalitet. Det nytter ikke meget at sikre sig præventivt, hvis låsene er af en beskaffenhed, der gør arbejdet alt for let for en tyv. På samme måde er det værd at få tjekket sine yderdøre og vinduer. Nogle er lettere at bryde ind ad end andre, og det kan tyven som regel se.
Udendørs belysning kan være hensigtsmæssig – eventuelt kombineret med en lys detektor. De fleste indbrudstyve bryder sig ikke om at blive synliggjort for naboer og forbipasserende.
Kældervinduer kan ofte med fordel sikres ved opsætning af gitter.